3 recepty na najlepšiu domácu čokoládu
Radi maškrtíte? V tom prípade určite často musíte myslieť na pravidelné dopĺňanie zásob sladkostí. Ak sa vám však jedného dňa stane, že špajza ostane prázdna, nezúfajte. Chutné trvanlivé sladkosti si predsa viete pripraviť aj sami – ľahko a rýchlo!
Dvojfarebná čokoláda
Asi sa nenájde človek, ktorému by nechutila tzv. kinderčokoláda. I dospelý sa rád obetuje a svojmu dieťaťu ju občas pomôže zjesť. Odteraz sa nemusíte hanbiť a pokojne si jej naberte plnú hrsť. Na prípravu dvojfarebnej čokolády (približne v množstve na jeden veľký plech) budete potrebovať:
750 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
0,3 l vody
250 g stuženého tuku
500 g sušeného mlieka
50 g kakaa
100 g posekaných orechov (ak máte radi)
Poleva: 100 g čokolády, 100 g stuženého tuku
Vodu a cukor varíme spolu asi 4 minúty, pridáme pokrájaný stužený tuk a miešame, až kým sa tuk neroztopí. Potom do zmesi vmiešame sušené mlieko a rozdelíme ju na dve časti. Keďže ide o dvojfarebnú čokoládu, do jednej z nich pridáme kakao, do druhej posekané orechy. Tmavšiu časť vlejeme do pripravených foriem na čokoládu alebo na plech vystlaný alobalom. Až keď stuhne, potom na ňu lejeme bielu masu. Aby bol výsledok dokonalý, všetko ešte polejeme čokoládovou polevou. Ak pripravujete čokoládu na plechu, už ju stačí iba nakrájať nožom namáčaným do horúcej vody a naservírovať.
Čokoládové mištičky
Toto je veľmi jednoduchý a rýchly recept na čokoládu. Stačí mať vždy poruke papierové košíčky a potrebné ingrediencie.
50 dkg cukru
2 polievkové lyžice kakaa
2 dcl mlieka
Do odstavenej zmesi pridáme 1 rastlinný tuk a 2 hrste mletých orechov.
Na miernom ohni povaríme cukor, kakao a mlieko, až kým zmes nezhustne. Trvá to približne 30 – 45 minút. Občas zamiešame. Keď sa nám pri vareške začne pri miešaní zhora nadol tvoriť cestička, vieme, že čokoláda je uvarená. Vmiešame do nej tuk a orechy a nalievame do pripravených papierových košíčkov. Kto má náladu na zdobenie, môže si čokoládové mištičky ozdobiť cukríkmi, orieškami a pod.
Kávové bonbóny
Milujete chuť kávy? Tieto čokoládky sú potom pre vás ako stvorené a pomôžu aj vo chvíli, keď si kávu nemôžete vypiť. Čo budete potrebovať na ich prípravu?
Spodok a vrch bonbónov:
200 g čokolády
1 Ceru
Plnka:
150 ml smotany na šľahanie
5 kávových lyžičiek instantnej kávy
6 ml rumu
200 g čokolády
Najskôr si nad parou vymiešame čokoládu a tuk. Potom ju lievame do pripravených foriem alebo papierových košíčkov približne za jednu malú lyžičku. Zohrejeme si smotanu na šľahanie, do ktorej zamiešame kávu, rum a nalámanú čokoládu. Keď zmes vychladne, lejeme ju na čokoládu v košíčkoch. Následne plnku prikryjeme zvyškom čokoládovej polevy. Uhm, pozor, vnútro bude mierne tekuté, ale veľmi lahodné.