Granola – najlepšie chutí domáca
Ranné vstávanie – iste to všetci dobre poznáme. Na prvé zvonenie budíka sa zobudíme málokedy a na to ďalšie je už aj tak neskoro. Je tu však niečo, čo nás ženie z vyhriatych postelí. Áno, sú to raňajky. Len toho času je ráno nejak pomenej a čas beží neuveriteľne rýchlo. Nie vždy máme čas si pripraviť dokonalú porciu niečoho chutného, výživného, a čo je dôležité, aj rýchleho. A vtedy prichádza na scénu granola – chrumkavé müsli pripravené z ovsených vločiek, orechov, medu a množstva iných zdraviu prospešných potravín.
Najlepšia je domáca!
Pulty v obchodoch sa prehýbajú od množstva druhov rôznych druhov müsli a výrobcovia nešetria fantáziou v ich najrozmanitejších kombináciách a ešte lákavejších obaloch. Ale čo tak si urobiť granolu doma? Povedzme si, ako na to. Začať by sme mohli ovsenými vločkami, ich výber záleží len na nás. Nesmú chýbať orechy, kokos, mandľové lupienky či rôzne semiačka. Aby sa nám granola trochu zlepila a po upečení zostala chrumkavá a príjemne sladká, pridáme do nej zmes arašidového masla, štipku soli, škorice, medu, prípadne javorového sirupu a trstinovej melasy. Tá našej granole dodá veľmi špecifickú a nezameniteľnú arómu. Zmes pečieme na plechu v tenkej vrstve pri mierne pootvorenej rúre zhruba 20 min. Po upečení môžeme pridať sušené ovocie podľa vlastného výberu.
Zahryznime sa do nového dňa
Takto doma pripravená zmes chrumkavého müsli nám v sklenej nádobe vydrží aj pár týždňov, ak ju, samozrejme, nezjeme skôr. Pretože začať deň s miskou jogurtu s müsli alebo len jednoducho s mliekom je lákavé už len pri pomyslení. To budú raňajky, ktoré budú nielen dobre chutiť, ale nám aj dodajú potrebnú energiu na začiatok dňa. A vždy, keď otvoríme nádobu s našou vlastnoručne vyrobenou granolou a ucítime jej sladkú omamnú vôňu, každé jedno nové ráno sa nám bude zdať slnečné a krásne.