Hladovka a jej vplyv na ľudský organizmus
Pocit sýtosti poznáme každý. Vtedy v nás zavládne pocit všeobecnej spokojnosti. Svojmu telu sme dodali potrebné živiny na to aby mohlo optimálne fungovať. A keďže konzumujeme jedlo každý deň aspoň trikrát a viac, ani si tento fakt neuvedomujeme a nezamýšľame sa nad ním podrobnejšie. Spomenieme si naň zvyčajne až vtedy, keď začneme znovu pociťovať hlad.
Vtedy sa začneme správať podráždene a nevrlo. Nečudo, zásoby energie pomaly ale isto dochádzajú a naše myšlienky sa krútia iba okolo toho, kde a ako by sme si ich znovu doplnili. Ide o normálny sprievodný jav a netreba ho tu bližšie rozoberať. Vedeli ste však, že za istých okolností môže byť vedomé odopieranie potravy opodstatnené a nášmu telu aj prospešné?
Poznáme to všetci. Dnes je na trhu toľko všetkého dostatok od výmyslu sveta. Do popredia sa dostávajú nové trendy, ako aj zdravé bio potraviny od výmyslu sveta. Tu dnes dominujú rôzne názory napríklad na konzumáciu živočišnej či rastlinnej stravy, či je pre náš organizmus najzdravší rastlinný bio olej alebo synteticky pripravovaný MTC olej vyrábaný prevažne z kokosového oleja a mnoho iných príkladov. A tak hádžeme do seba piate cez deviate – jednoducho čo zbadáme, čo nám príde pod ruku. Po prvotnom dojme spokojnosti sa však dostaví zdĺhavá ťažoba.
Sme slabí, malátni a akoby bez energie. To preto, lebo spolu s hodnotnými látkami sa do nášho tela dostali aj rôzne balastné látky v nepotrebnom množstve.
Celková očista nás zbaví všetkého zbytočného
Okrem návratu k racionálnemu stravovaniu je niekedy vtedy potrebné pristúpiť aj k zásadnejšiemu kroku. Tak aspoň tvrdia niektorí ľudia ovplyvnení učením východných civilizácií. Odporúčajú držať takzvanú hladovku, počas ktorej sa naše telo vraj rýchlejšie a účinnejšie zbaví toxických látok a rôzneho iného nežiadúceho balastu do tej miery, že znovu nadobudne schopnosť viac či menej optimálne fungovať.
Dosť bolo ale všeobecných vyjadrení, poďme sa pozrieť bližšie na konkrétne fakty. Za hladovanie sa považuje to, keď človek neprijíma tuhú potravu aspoň jeden deň v týždni. Proti tomu nemajú ešte námietky žiadni odborníci. Je dobré, ak si ľudské telo raz za čas oddýchne. Lenže ak sa na to človek podujme v trvaní až desať, dvadsať, tridsať dní, ide už skutočne o hladovku v pravom zmysle slova.
Správne začatie a ukončenie hladovky je dôležité
Počas hladovky sa vraj musí postupne vylúčiť mäso, chlieb, syry, vajíčka, skrátka potraviny, ktoré v značnej miere zaťažujú organizmus. Neskôr by sme mali postupne prejsť na konzumovanie zeleninu a ovocie v zriedenom stave a nakoniec sa zrieknuť i toho. Všetko, čo je dovolené je iba čistá pramenitá voda zaručujúca aký taký príjem nevyhnutných látok do tela. Odporúča sa ju piť v objeme dva až tri litre denne v pravidelných dávkach presne tak ako pred začatím hladovky.
Pri ukončovaní stanovenej hladovky je predpísaný presne ten istý postup ako na jej začiatku, ale v opačnom garde. Najskôr teda zriedené zeleninové a ovocné šťavy, polievky a postupne pridávame ideálne už zdravé potraviny, ktorá zahusťujú našu stravu až do pôvodnej formy. V žiadnom prípade sa nevrhnúť na vyprážaný rezeň so šalátom, eufória by sa rýchlo mohla zmeniť na tragédiu.
Čo sa deje v ľudskom tele počas hladovky
Organizmus sa v dobe trvania hladovky najskôr zbavuje nadmerných zásob tuku, soli, odumretých buniek, nánosy plátov na stenách ciev, toxínov, hlienov a neskôr keď už niet z čoho, tak sa pustí do seba samého. Ale tiež v prvom rade sú to jazvy, výrastky a vôbec to, čo pre svoje fungovanie nepotrebuje a čo vyhodnotí ako prebytočné a rizikové.
Cieľom hladovky je teda, ak to môžeme povedať takto, razantnou striedmosťou zbavovaním nepotrebných látok, ktoré by mohli spôsobiť a rozvíjať rôzne ťažkosti, ba až ochorenia. To, že je tento cieľ opodstatnený sa dokázalo skúmaniami ľudí, ktorí hladovku podstúpili. V tele existuje určitá rovnováha medzi takzvaným oxidačným stresom a jeho eliminovaním.
Ak napríklad podstúpi človek stredne dlhú hladovku v dobe trvania desiatich jedenástich dní, oxidačný stres prudko klesne a po jej skončení síce znovu stúpne ale sa už nikdy nedostane na pôvodnú hranicu. A taktiež sa výrazne upraví systolický tlak smerom k normálu. Podobne dôjde aj k vyrovnaniu psychiky.
Radikálne riešenie nie je pre každého
Takže ako vidíte, ak teda hladovať, tak jedine s rozumom. Hladovky ako takej by sa mali však vyvarovať tehotné a dojčiace matky, ľudia s ochoreniami nervovej sústavy, pľúcnymi ochoreniami, HIV pozitívni pacienti a pacienti tesne po operáciách a návrate zo zdravotníckeho zariadenia.
Ono hladovka napriek výrazným plusom po jej skončení oslabuje počas jej trvania organizmus natoľko, že by to mohlo mať na beztak takto vyčerpaného človeka fatálne následky. Ale ak ste príliš zanovití, a nedáte si vyhovoriť to, že sa ju pokúsiť stoj čo stoj absolvovať, spravte tak jedine po dohľadom lekára. Na záver už len doplníme, že je treba dbať počas hladovky na zvýšenú hygienu keďže organizmus pracuje v náhradnom režime, a obranyschopnosť voči infekciám je značne obmedzená. No a k tomu je vhodné pridať dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu kvôli dostatočnému okysličeniu organizmu.