Indické karí
Za osviežujúcu chuť karí korenia môže najmä látka kurkumín. Áno, je to látka nachádzajúca sa aj v kurkume. Práve jej vďačí karí za fantastickú chuť, arómu a samé pozitívne účinky pre náš organizmus. V indickej kuchyni sa pridáva takmer do každého jedla, k mäsu, ryži, cestovinám, do omáčok aj polievok. Je zvláštne nielen chuťou, ale aj výraznou žltou farbou, ktorá vyzdvihne dobrý dojem z každého jedla ešte viac.
Čo obsahuje
Karí korenie je vlastne zmesou týchto korení: kurkuma, kardamóm, čili, zázvor a čierne korenie. Keďže všetko sú to veľmi výrazné chute, odporúča sa spočiatku koreniť v malých dávkach. Neuveriteľné množstvá vlákniny, bielkovín, sacharidov, vápnika, železa, horčíka, zinka, medi, draslíka, sodíka, mangánu, jódu, chrómu, omega 3 a 6 kyselín, ale aj vitamíny A, B,C, E, K, biotín, kyselina listová, betakarotén sa starajú o naše telo najlepšie, ako vedia, a majú pozitívny vplyv na zdravie a vitalitu.
Vplyv na zdravie
Pokiaľ ste často chorľaví, náladoví a necítite sa vo svojej koži, neváhajte už ani chvíľu a vyskúšajte to s karí! Zmenu ucítite ihneď! Má antiseptické, antibiotické a antidepresívne účinky. Keď vás trápi trávenie, namiesto predražených liekov z lekární siahnite radšej po prírodnej medicíne – pridajte si karí korenie do jedla. Uvidíte, ako sa vám zlepší chuť do jedla, urýchli metabolizmus a zbavíte sa aj problémov s nafukovaním či zápchou. Ustáli sa vám hladina cukru v krvi, a teda sa preventívne ochránite od cukrovky. Karí sa stará aj o vaše kosti aj kĺby a tým, že obsahuje veľa železa, nebudete trpieť málokrvnosťou.
Keď vás trápia migrény, bolesti kĺbov a svalov, okrem zmeny životného štýlu, zdravej stravy a dostatku pohybu či naopak relaxu vám s týmito problémami pomôže aj karí. Dokonca podporuje činnosť mozgu a stará sa o správnu činnosť vášho srdiečka. Keď vás trápi chrípka, kašeľ a nádcha, toto priam liečivé korenie vám prečistí dýchacie cesty a zbaví vás choroby rýchlejšie. Samé pozitíva!