Máte radi cestoviny? Aké druhy poznáme a ako sa najlepšie servírujú?
Kto by ich nemal rád? Majú veľmi všestranné využitie a pripraviť sa dajú na nespočetne veľa spôsobov. Reč je o cestovinách. Potravina, ktorú poznajú ľudia na celom svete sa teší veľkej obľube ako u malých, tak i u veľkých papkáčov. Odkiaľ pochádzajú cestoviny a aké druhy poznáme?
Boli tu už pred Kristom
Ich história siaha dobrých 2000 rokov dozadu a niet sa čo čudovať. Dve základné suroviny – voda a múka predsa boli vždy ľahko dostupné. Bolo jednoduché vyhotoviť cesto a vysušiť na slnku. Najedla sa celá rodina a ostalo aj do zásoby. Až v 17. storočí začali vznikať prvé továrne na cestoviny, pretože ľudia pochopili, že je to surovina, ktorá vždy „pôjde“.
Poznáme až 310 rôznych tvarov cestovín
Okrem tvaru sa od seba líšia aj svojím zložením. Niektoré totiž obsahujú vajcia a iné nie. Po uvarení sa podľa chuti dá ľahko zistiť, ktoré sú bezvaječné a ktoré dokonca viacvaječné. Môžete servírovať sušené a aj tie čerstvé.
Možno ste netušili, že cestoviny môžu dostať až 1300 názvov a niekedy stačí iba zmeniť druh omáčky. V Taliansku nosia svoje názvy aj podľa miest a dedín. Niet divu, že sa zaraďujú do národnej kuchyne tohto temperamentného obyvateľstva.
Dlhé, krátke, hrubé, tenké
Špagety, slíže, ploché lasagne , ale aj hrubé rúrky penne. Špirálky, vretienka, kolienka, motýliky, mašličky, mušličky, písmenká, krokodíly, štvorčeky a aj farebné cestoviny. Z obyčajnej múky, zo špaldovej – jednoducho si vyberiete práve tie, ktoré potrebujete a ktoré najviac milujete. Neexistuje, že pokiaľ máte doma čo i len jeden druh cestovín, tak ostanete večer hladní. Cestoviny sú totiž našou záchranou, keď potrebujeme rýchlu a chutnú večeru.
Veľakrát stačí trocha čerstvej šunky, syra, smotany, paradajky, bazalky, oregana a chutná večera je do pol hodiny na stole. Uvarené alebo zapečené či iba tak upečené s vajíčkami na panvici – jednoduché, chutné, lacné a zakaždým výnimočné a originálne.