Nahá torta nielen na svadbu
Kým kedysi boli moderné torty bohato potreté marcipánom alebo fondánom, v súčasnosti sa stále viac dostávajú do popredia polonahé alebo nahé torty. Skvelo sa vynímajú nielen na svadobnom stole, ale aj na každej rodinnej oslave.
Nemusí byť dokonalá
Nahú alebo polonahú tortu spoznáte ľahko – nie je oblečená do čokolády ani iného druhu poťahu, vďaka čomu každý hosť vidí, čo za krém sa v nej ukrýva. Ten môže byť na korpusoch narýchlo a nepresne natretý, ozdobne nastriekaný alebo aj uhladený. Podstatou však je, aby bolo vidieť korpusy, ak nie celé, aspoň ich časť. Vrch nahej torty býva zvyčajne potretý krémom a ozdobený ovocím alebo je poliaty čokoládou, ktorá sa necháva trocha stiecť po bokoch torty. Nahé torty však môžu byť ozdobené aj inak, napr. sa posypú práškovým cukrom, trochou mletej škorice alebo kakaom. Najčastejšie majú klasický okrúhly tvar a podľa množstva hostí a typu oslavy sa skladajú z jedného, ale pokojne aj zo štyroch poschodí. Pri nahých tortách sa kladie dôraz na chuť a kvalitu ingrediencií, ktorými sa tak trochu kompenzuje to, že pôsobia akoby nedokončene.
Trúfnuť si môže každý
Aj keď o sebe nemôžete prehlásiť, že ste dokonalá cukrárka, pripraviť chutný korpus a krém isto zvládnete. S ostatným si už starosti robiť nemusíte, pretože nahá torta vyzerá ohromne, či ju prezdobíte ovocím alebo kvetmi, alebo zostanete verné jednoduchosti. Bez ohľadu na to, aké je práve ročné obdobie, možno nahú tortu ozdobiť tak, aby pôsobila lákavo. Nik nepohrdne čerstvým alebo sušeným ovocím, no veľmi efektné je, ak sa k nemu pridajú aj drobné kvietky či lístočky, orechy, zrnká kávy a podobne. Kvietky na nahej torte môžu i nemusia ladiť s výzdobou v miestnosti, najčastejšie však ladia s farbami na torte. Zvykli sme si na svetlé a kakaové korpusy, milovníci extravagancie si ale do korpusu (alebo do krému) môžu primiešať cukrárske farbivo a výsledkom môže byť skutočne originálna tortička. Pri pečení korpusov sa odporúča piecť každý zvlášť, aby boli rovnako široké a úhľadné. Krém by mal byť dostatočne tuhý, najčastejšie sa pripravuje z mascarpone, tvarohu, pudingu, šľahačky alebo masla. Skôr, než sa nanesie na jednotlivé korpusy, je dobré pod neho aplikovať džem alebo sladkú nátierku, aby bola torta nádherne šťavnatá. Želatína v spreji nastriekaná na korpusy sa postará o to, aby bola nahá torta mäkká aj o tri dni.