Neplytvajte jedlom! Takto zo zvyškov pripravíte chuťovky

Neplytvajte jedlom! Takto zo zvyškov pripravíte chuťovky

Ostali vám doma nedojedené potraviny a jedlá? „Recyklujte“ ich, ušetrite a ešte si pochutíte.

Zemiaky na mnoho spôsobov

Ak vám ostali zemiaky z prílohy, stačí ich roztlačíť a zmiešať s múkou. Výsledok? Môžete z nich pripraviť napríklad lokše, pirohy, párance, šúľance, plnené gule alebo pagáčiky. Ďalšou z možností je aj zemiaková omeleta.

Ryža s tým, čo kuchyňa dala

Ostalo vám pol hrnca ryže a neviete, čo s ňou? Pripravte si rizoto! Ako? Jednoducho pridajte k ryži zeleninu, mäso či hríby, a hlavný chod je na svete!

Šupky z citrusov využijete viackrát

Šupky nevyhadzujte, nechajte ich vysušiť. Ak ich po tom, čo stvrdnú, rozdrvíte na prášok a zmiešate s cukrom, získate voňavé sladidlo do čaju alebo koláčov. Sušené šupky tiež prinavrátia lesk matnému nábytku, odstránia škvrny od vodného kameňa a ako sušený osviežovač vzduchu vyženú z vášho bytu pavúky a inú nepríjemnú háveď.

Ovocie a zelenina ako zdroj zdravia

Zmäknuté ovocie nikdy nevyhadzujte. Môžete ho pokrájať na menšie kúsky a zmraziť, alebo si z neho pripraviť zdravé smoothie – koncentrované cukry spôsobia, že bude sladšie ako zvyčajne.

Z pečiva krutóny, strúhanka a iné

Nemusíme vám predstavovať klasiku – chlebík vo vajíčku. Na tú je najlepší starší chlieb. Ten môžete využiť spolu s pečivom aj pri príprave krutónov, ktoré opražíte na panvici. Domáca strúhanka je tiež spôsob ako šetriť, čo poviete?

Víno ako dresing alebo oživenie omáčky

Nedopité víno skvelo využijete pri príprave dresingu. Stačí ho zmiešať napríklad s octom a vynikajúcu domácu zálievku máte hotovú v priebehu pár sekúnd. Víno je tiež skvelou prísadou do omáčok, ktorým vie dodať zaujímavú chuť. Tiež ho môžete naliať do nádobiek na ľad a neskôr ho použiť do omáčok alebo pri iných jedlách.

Neplytvajte jedlom, radšej ho využite pri príprave ďalšieho pokrmu. Ušetríte a budete mať dobrý pocit z toho, že ste tentokrát nemuseli zbytočne jedlo vyhadzovať. Nechajte svoju fantáziu pracovať a vymyslite jedlá, ktoré vám pomôžu spotrebovať zvyšky a pochuťte si na dobrotách z vlastnej kuchyne.

Photo by Alyson McPhee on Unsplash.com