Prestieranie na stôl zvýrazní jedinečnosť okamihu

Prestieranie na stôl zvýrazní jedinečnosť okamihu

Kde inde ako pri prestretom stole sa môže stretnúť celá rodina, či blízki priatelia. Pri rozvoniavajúcom jedle a pohári dobrého vína sa najlepšie uvoľní napätie, ktorému podliehame vo vypätom pracovnom živote. Vhodne zvolené prestieranie na stôl nám pomôže navodiť správnu atmosféru a zvýrazniť čaro týchto chvíľ. Jedálenský stôl prestierame nielen na počesť očakávanej návštevy, ale mali by sme si dať záležať aj počas každodenných večerí s našimi blízkymi. Vtedy byť prestieranie na stôl nemusí presne podľa spoločenskej etikety, malo by byť ale čisté a vkusné a zladené s ostatnými doplnkami.

Čo všetko nesmie chýbať na prestretom stole

Samozrejme, pri voľbe prestierania na stôl rozlišujeme, či ide o spoločenské posedenie s rodinou, alebo priateľské posedenie. V prípade, že plánujeme rodinnú oslavu pri nejakej významnej udalosti, mali by sme si dať záležať na celej slávnostnej tabuli. V prvom rade by sme si mali zvoliť farbu a štýl, v ktorom chceme prestieranie na stôl realizovať. Farby volíme aj podľa ročného obdobia a dostupnosti kvetov, ktoré by na stole nemali chýbať. Na takúto príležitosť sa v žiadnom prípade na stôl nehodia kvety v črepníkoch. Vhodné sú malé kvetinové kytičky v nízkych vázach, alebo originálne aranžmány. Základom každého prestierania na stôl je obrus. Bielym obrusom nikdy nič nepokazíme. Ak chceme prekryť celý stôl, mali by okraje obrusu  presahovať o cca 25 cm. Na bielom obruse veľmi efektne ukáže malý štvorcový obrus v kontrastných vzoroch. Ak nemáme veľký obrus nič sa nedeje. Efektne ukáže aj štóla, alebo šerpa,  ktorá sa dáva po dĺžka stola cez jeho stred. Po prestretí stola obrusmi nasleduje rozloženie jedálenského servisu. Taniere a príbor musia byť čisté a vyleštené. Slávnostne pôsobí biely alebo krémový porcelánový servis bez vzorov. Po stranách tanierov porozkladáme príbor. Polievkové lyžice a nože sa dávajú napravo a vidličky na ľavú stranu. Dezertnú vidličku a lyžičku umiestnime pred tanier. Pohár na vodu, prípitok, či likér sa umiestni na pravú stranu nad nôž. 

Ostatné doplnky, ktoré by nemali chýbať

Prestieranie na stôl zavŕšime papierovými obrúskami a dekoráciami. Papierové obrúsky môžu byť len položené na dezertnom tanieriku, alebo poskladané do rôznych tvarov. Z dekorácii sú okrem spomínaných kvetov pekným doplnkom aj sviečky. Sú nenahraditeľné najmä v chladnom zimnom období.

V magazíne na stránke https://www.tvojeharmony.sk/ nájdete skvelé nápady a inšpirácie, ktoré sa týkajú stolovania.