Strukoviny by na našom tanieri rozhodne nemali chýbať

Strukoviny by na našom tanieri rozhodne nemali chýbať

Pozitívnych účinkov strukovín na naše zdravie je niekoľko, no my začneme bohatým obsahom vlákniny. Ak sa teda rozhodnete zahrnúť strukoviny do svojho jedálnička, potom zabezpečíte svojmu telu veľké množstvo rozpustnej vlákniny, rezistentného škrobu a taktiež zdravej vlákniny. Vyzdvihli by sme predovšetkým prvé dve zložky, ktoré toho majú viac spoločného. Vďaka svojej konzistencii dokážu prejsť cez naše trávenie až do hrubého čreva. Prínosom je najmä fakt, že sa sem dostávajú v relatívne nestrávenej forme, z čoho majú radosť predovšetkým črevné baktérie. Vďaka strukovinám sa im teda dostáva množstvo kvalitnej potravy a tá je v konečnom dôsledku prínosom pre celý náš organizmus.  

Ak sa rozhodnete pre strukoviny, zabezpečíte organizmu množstvo prospešných látok 

Množstvo ľudí sa strukovinám vyhýba širokým oblúkom. Od ich konzumácie ich odrádza predovšetkým negatívny účinok na trávenie a vznikajúci efekt plynatosti a taktiež nadúvania. Áno, takýto efekt vie celkom určite spôsobovať nie príliš komfortné situácie a konzumácia strukovín počas pracovného dňa alebo pred návštevou nie je príliš žiadúca, no tento druh potraviny by nemal na našom stole rozhodne chýbať. Obsah zdraviu prospešných látok je totižto nesporný a ten by mal byť rozhodne v popredí. Vďaka rozpustnej vláknine a rezistentnému škrobu je pocit hladu obmedzený na relatívne nízku úroveň. Takýto pocit je želaným najmä v období diéty a strukoviny by nemali na stole chýbať ani v tomto prípade. Vďaka spomínaným mastným kyselinám je veľmi efektívne znížená aj glykémia po jedle. Diabetici taktiež ocenia lepšiu senzitivitu buniek na inzulín.  

Strukoviny sú však prospešné v oveľa väčšom spektre a tým máme na mysli hlavne ich ďalšie zdravotné účinky. Téme strukovín je skutočne venovaný celý rad rôznych štúdií, ktoré sa neraz realizujú v tzv. pozorovacom móde. Ich výsledkom je napr. zistenie, že ich pravidelné zaradenie do nášho jedálnička dokáže pozitívne ovplyvniť cholesterol, krvný tlak a rovnako sú schopné znížiť hladinu triglyceridov v krvi. Ak sa teda rozhodnete prijať strukoviny s istou dávkou pravidelnosti, výsledkom bude množstvo pozitívnych účinkov na vaše zdravie. Ak by sme sa bližšie pozreli na paletu potravín s vyšším výskytom bielkovín zistíme, že tento typ potraviny patrí skutočne medzi tie najbohatšie.  

Viac sa dozviete na webovej stránke https://bezodpadu.sk/.