Vedeli ste, že olivy sú ovocie? V čom sú také výnimočné?

Vedeli ste, že olivy sú ovocie? V čom sú také výnimočné?

Či už zelené, alebo čierne, tieto zaujímavé malé plody zo stromu olivovníka budú hádam naveky okúzľovať ľudí svojou zvláštnou podmanivou chuťou. Práve kvôli tejto chuti ich niektorí milujú a iní zatracujú. Hodia sa takmer do každého pokrmu, k ryži, do slaných koláčov aj do šalátov.

Olivovník

V posledných rokoch sa teší olivovníkový strom veľkej priazni. Je nenáročný na starostlivosť, rastie však veľmi pomaly a prvých plodov sa dočkáte tak za cca. 50 rokov. Ozvláštni vaše okrasné záhrady a dodá im toskánsky „šmrnc“. Vyhovujú mu jednoduché pôdy, skôr kamenisto-piesočnaté a nevyžaduje žiadnu pozornosť, ba dokonca ani zálievky. Miluje sucho.

Zelené či čierne?

Líšia sa len chuťou, ale zelené olivy sú vlastne nedozreté čierne. Prekvapení? Zelené opantajú svojou slankastou chuťou. Predávajú sa aj s kôstkou, ktorá je však nejedlá a tvrdá. Najlepšie sú tie v slanom náleve s pridaním malej červenej papričky, ktorá je ukrytá v strede. Kulinársky zážitok pre tých, ktorí si vedia dopriať luxus a pri večeroch s priateľmi siahnu namiesto čipsov práve po zelených olivách. Tie čierne sú síce trochu horkasté, ale o to viac výnimočné.

Zdraviu prospešné bobuľky

Bielkoviny, vláknina, sacharidy, selén, železo, meď, horčík, vápnik, draslík, sodík, dokonca aj vitamíny ako A, B, E, K či  betakarotén a kyseliny omega 3 a 6 nájdete aj v olivách. V neposlednom rade kyselinu listovú, triesloviny, éterické oleje. Olivy pri pravidelnej konzumácii majú schopnosť zlepšiť vašu imunitu, sú prevenciou pred niektorými druhmi rakoviny a osteoporózy, výborne podporujú trávenie a tiež majú detoxikačné účinky, čo ocenia najmä tí, ktorí túžia žiť zdravšie a ktorí chcú schudnúť. Akoby toho nebolo dosť, navyše chránia organizmus pred ďalšími civilizačnými chorobami, ktorými sú napríklad vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol či srdcové ochorenia. Netreba vynechať ochorenia obličiek a močových ciest.

Pomôžu aj vašej kráse

Olivový olej je neoceniteľný pomocník či už v gastronómii, alebo aj v kozmetickom či zdravotníckom priemysle. Používa sa pri veľmi suchej pokožke najmä u novorodencov, ale ocenia ho aj ľudia s problémovou pokožkou hlavy či dámy, ktoré chcú mať nádherné lesklé a jemné vlasy. Rôzne krémy a masti z olív podporujú hojenie rán i pokožky. Vylepšujú kvalitu vlasov a nechtov a v podobe hydratačných krémov proti vráskam sú jednoducho jednotkou.