Vyznáte sa v káve?

Vyznáte sa v káve?

Kávu majú radi azda všetci. Jej znamenitá chuť a príťažlivá aróma je niečo, čo okamžite vytvorí tú správnu atmosféru. Kdekoľvek si ju vychutnávame, zahreje, poteší i povzbudí. Aké druhy káv poznáme?

Najznámejšie je espresso

Keď ideme do hocijakého podniku, bežne si pýtame práve espresso. Je to klasická strojová káva, ktorá chutí najlepšie s malým škoricovým keksíkom. Tí praví kávičkári si ho vychutnajú bez smotany a cukru. Iba tak sa dá najlepšie oceniť jeho výrazná typická chuť. 30 ml extrahovanej kávy, ktorá sa varí pod tlakom 9 barov zhruba 20 sekúnd vás presvedčí, že v jednoduchosti je sila.

Ristretto je espresso, ale v menšom „vydaní“, kde káva je v objeme 20 ml. Jeho chuť je sladšia, ale kyslejšia.

Lungo a americano

Tieto dva druhy kávy nie sú možno také známe ako espresso, ale rozhodne nezaostávajú. Keď je reč o lungu, ide o hotovú kávu /espresso/, ktorá je doliata v pomere 1:1 ešte s horúcou vodou. Americano je to isté, ibaže podiel vody je päťnásobný a obvykle si pomer kávy a vody volí zákazník. Proti gustu žiadny dišputát.

Káva s mliekom? Au Lait

Ak uvidíte na nápojovom lístku tento názov, vedzte, že ide o klasickú a veľmi populárnu kávu s mliekom. Obvykle ľudia obľubujú pomer 1:1, ale mnohí kvôli výnimočnej chuti mliečnej kávy uprednostnia viac mlieka ako vody.

Zato macchiato je kategória sama o sebe. Je to síce káva s mliekom, ale to je v nej zakomponované veľmi rafinovane a esteticky. Vábna silná káva s bohatou penou na vrchu je to, čo si získalo srdcia mnohých kávičkárov po celom svete. Opäť krása v jednoduchosti.

Caffé Latte a cappuccino

Kto by ich nepoznal? Azda najznámejšie veľké kávy. Pokiaľ si radi vychutnávate kávu po dlhšiu dobu, tak latte a cappuccino sú správnou voľbou. 250 ml a 150 ml silnej kávy s mliekom a bohatou smotanovo-mliečnou penou, ktorej „čiapočku“ zdobí škoricový obrázok je čosi pre gurmánov a kávičkárov. Pitie kávy spája, zbližuje, harmonizuje a vyslovene provokuje k oddychu a k uvoľneniu.