Vyznáte sa v zemiakoch?

Vyznáte sa v zemiakoch?

Ich pôvod je v Peru a na Slovensku sa s nimi ľudia zoznámili až v roku 1654. Zemiak – alebo aj ľuľok zemiakový, je viacročná hľuznatá plodina, ktorej sa výborne darí úplne všade, pretože je veľmi nenáročná. Samozrejme, kdesi na Arktíde či v trópoch nie, avšak všade inde sa teší veľkej obľube. Zo zemiakov sa dá pripraviť množstvo dobrého jedla na veľmi veľa spôsobov.

Množstvo vitamínov, minerálov a škrobu

75 % škrobu a zvyšok doplňujú samé zdravé zložky. Ani by sme neverili, koľko zdravia na tanieri sa nám ponúka. Zemiaky sú nie len chutné, ale aj veľmi jednoduché na prípravu. Varenie s nimi zvládne aj úplný začiatočník. Výborné sú na hocijaký spôsob – varené, pečené, grilované, ale aj v šalátoch. Minerálne látky  obsiahnuté v zemiakoch sa starajú o správne fungovanie nášho organizmu a do nášho tela dopĺňajú zásoby najmä magnézia, zinku, železa, kalcia, medi a vitamíny ako C, B1 a B2.

Rôzne druhy

Pokiaľ máte v hypermarketoch dilemu, ktorý varný typ si zakúpiť, máme pre vás jednoduchý „ťahák“. Ľahko si to zapamätáte a vyhnete sa tak možno ďalším trapasom v kuchyni. Poznáme 4 varné typy zemiakov – A až D . Typ A sú zemiaky najtvrdšie a najpevnejšie aj po uvarení – preto sú vhodné najmä do prípravy šalátov. Najmäkšie a najrýchlejšie uvarené zemiaky sú tie D-čkové, ktoré chutia najlepšie ako zemiaková kaša, pretože sa krásne rýchlo uvaria a rozpadávajú sa. Najlepšie zemiaky na pečenie sú tie zo skupiny B, ktoré držia svoj tvar aj po upečení a zmäknú tak akurát.

Farebná paleta

Okrem varných typov sa líšia zemiaky aj svojou farbou, a teda následne aj chuťou. Tie farebnejšie, ako napríklad fialové zemiaky či sladučké  oranžové bataty, váš mlsný jazýček potešia svojou originálnou chuťou a tanier určite ozdobia tak, aby „jedli“ aj vaše oči. Biele zemiaky sú vhodné na rôzne druhy pyré. Žlté sú perfektné na grilovanie či varenie v šupke. Russety  sú hnedé zemiaky a výborne chutia ako voňavé upečené zemiakové placky. Ružiaky už z názvu napovedia, že sú obdarované ružovou farbou a chutia skvelo ako udusené alebo ugrilované v šupke.