Odpaľované cesto nie je strašiak
Milé gazdinky, ak aj vy stále dookola tvrdíte, že domáce venčeky nezvládnete, pretože ich príprava je príliš zložitá a komplikovaná, je čas vyviezť vás z omylu. Už o pár minút sa môžete tešiť z výnimočnej dobroty, za ktorú by ste sa smelo mohli postaviť aj v mestskej cukrárni.
Pudingové, krémové, vanilkové, karamelové
Také či onaké – všetci ich milujeme. Venčeky, veterníky a iné cukrovinky, ktoré dôverne poznáme, avšak máme rešpekt pred ich domácou prípravou. Majú svoju špecifickú chuť i dizajn. Cesto sa už na pohľad líši od tých obyčajných piškótových. Je príjemne mastné a voňavé. Posypané cukrom alebo poliate cukrovou polevou, dostávajú nielen kalórie plus, ale získajú si naše oči ešte skôr, ako sa ozve náš žalúdok. Mňam!
Ako sa to podarí?
Pripravte si 130 ml vody, 50 g margarínu, 100 g polohrubej múky, štipku soli a 2 – 3 celé vajcia. Postup prípravy zvládnu aj začiatočníci. Odpaľované cesto naznačuje sprvoti možno niečo komplikované, ale pravda je taká, že zložité sú len naše pohľady a myšlienky. Nebojte sa, raz-dva budú na stole voňavé venčeky plnené krémom, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani profesionálna cukrárka.
Dva dôležité kroky, ktoré treba dodržať
Aby sa odpaľované cesto podarilo, postup prípravy treba dodržať v takej následnosti, ako uvedieme. Najskôr vylejte do hrnca vodu, pridajte maslo a po rozpustení opatrne pridávajte múku. Miešajte. Keď vznikne tuhá masa cesta, ktoré sa nelepí a je pekné lesklé, hrniec odstavte. Masu preložte do misky, pridajte vajcia a vymiešajte s ručným mixérom.
Po tomto úkone si pripravte vrecúško , ktoré naplníte zmesou a pomaly vytláčajte okrúhle venčeky. Ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, asi 2 cm od seba. Odpaľované cesto sa pečie 8 minút na 200 stupňoch Celzia a potom ďalších približne 25 minút na asi 180 stupňoch. Po upečení venčeky rozkrojte na polovicu, ale dbajte o to, aby boli ešte teplé. Po vychladnutí naplňte krémom.