Pizza nemusí byť vždy salámová. Vyskúšajte napríklad špenátovú alebo fazuľovú
Obľúbeným pokrmom ľudí z celého sveta je určite pizza. Milujú ju deti, dospelí, ale aj tí skôr narodení. Výnimočnosť spočíva v jej rýchlej príprave a v nezameniteľnej chuti. Koreniny ako oregano či bazalka, ale aj vyberané druhy syra ju dochutia natoľko, že zvyšok ingrediencií je už len taký detail.
Pravá talianska pizza
Receptov na pizzové cesto je neúrekom. Vyberte si taký, ktorý vám najviac vyhovuje a chutí. Celé tajomstvo sa neukrýva iba v ceste, ale v samotnom procese prípravy. Zaberie vám asi 15 minút a ďalších 15 minút, kým sa poriadne prepečie. Vyčkať si pol hodinu sa ale určite vyplatí. Výsledkom bude voňavý tanier s kvalitnou pizzou ako od profesionálov.
Pizzové cesto nepotrebuje kysnúť. Tak dosiahnete tenký chutný plát, ktorý nebude pripomínať domáci slaný koláč. Z droždia si odrežte asi jednu štvrtinu a rozmiešajte v teplej cukrovej vode. Ingrediencie podľa vášho výberu spolu zamieste a olej pridajte až na konci. Dosiahnete tým vláčnosť a jedinečnosť cesta. Šupnite ho na jemne pomúčený plech a môžete začať „čarovať“.
Teplovzdušná rúra si žiada maximum
Ak máte možnosť piecť pizzu v teplovzdušnej rúre, nastavte si najvyššiu teplotu. Dobrá pizza by mala byť hotová za 5 minút, ale to sa samozrejme týka tých, ktoré sa pečú v špeciálnych profesionálnych peciach. U vás doma to potrvá asi trikrát toľko, ale docielite presne to, čo očakávate – chrumkavú pochúťku plnú syra.
Neprežeňte to s omáčkou
Aby sa pizza dobre prepiekla a nenalepila sa na plech, pri jej nakladaní buďte opatrní. Iba jemne potrite paradajkovým pyré, ochuťte koreninami, môžete pridať aj vegetu alebo chilli. Okrem klasickej paradajkovej omáčky môžete použiť aj kečup, horčicu, barbecue omáčku alebo smotanu.
Salámové pizze s kukuricou, ananásom alebo s nivou sú chutné a najžiadanejšie, ale doma môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Zachutí vám aj pizza z talianskej sušenej šunky, ku ktorej sa po upečení pridá čerstvá rukola. Ak máte chuť na naozaj sýtu pizzu, vyskúšajte sedliacku fazuľovú. Fazuľa z konzervy je mäkká, „mäsitá“ a s pridaním bryndze a cibule budete mať v ústach „nebíčko“.