„Zázračné“ kari korenie: Zlepší trávenie, zvýši imunitu a zatočí s rakovinou!

„Zázračné“ kari korenie: Zlepší trávenie, zvýši imunitu a zatočí s rakovinou!

Jedlá s prímesou kari korenia sú nielen výnimočné chutné, látky v tomto korení sú prospešné aj pre náš organizmus. Kari dokáže pokrm nielen krásne zafarbiť a výrazne dochutiť, je tiež veľmi zdravé!

Kari je zmes korenia, na ktorú neexistuje presný recept, pretože každá indická rodina má svoj vlastný, unikátny recept. Hlavné zložky ako kurkuma, korenie, čili, ďumbier a kardamón výrazne pomáhajú srdcu a chránia nás pred rakovinou. Pôvod kari ako jedla sa pripisuje Indii, rovnako rozšírené je však aj v pakistanskej, afgánskej, bangladéšskej, srílanskej, malajzijskej, nepálskej a tiež v thajskej kuchyni.

Antioxidant, ktorý zlepšuje trávenie a lieči zápaly

Samotné zloženie je variabilné, najčastejšie v ňom však nechýbajú komponenty ako kurkuma, paprika, čili, kardamón, koriander, zázvor, rasca, muškát, škorica a mnoho ďalších. A práve kurkuma je prímesou s najvýraznejšími blahodárnymi účinkami pre zdravie človeka. Vo výdatnej miere podporuje činnosť tráviaceho traktu a spolu so zázvorom sú tiež výborným antioxidantom s protinádorovým pôsobením. Indická medicína využíva kurkumu aj pri liečbe zápalov, kožných ochorení, pri podráždeniach pokožky a pri žalúdočných problémoch, plynatosti či zápchach. Tiež má schopnosť eliminovať v tele voľné radikály, ktoré poškodzujú zdravé bunky. Vedeli ste, že je dokonca účinnejšia ako vitamíny C a E? Cenná organická zložka kurkumy – kurkumín pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém a veľmi účinne znižuje oxidáciu tukov v krvi. Kurkuma vie tiež výrazne zvýšiť rýchlosť opätovného zrastu kostí.

Nielen kurkuma, ale aj koriander boduje

Ďalší prospešný prvok, ktorý je vo väčšine kari receptov po celom svete, je koriander. Toto korenie bojuje s bakteriálnou infekciou, najmä E. coli. Tak či onak, zaradiť kari korenie do vášho jedálnička, je tým najlepším, čo môžete urobiť. Výrazne zlepšuje tráviaci systém, znižuje krvný tlak a riziko vzniku Alzheimerovej choroby, tiež pomáha udržiavať obranyschopnosť organizmu. Ešte nejaký dôvod, prečo si dnes naservírovať chutné kari do vášho jedla?