Bulgur vám dá energiu na pol dňa
Koho baví dokola jesť to isté? Stále len ryžu, cestoviny, zemiaky, knedľu… Nastal čas oživiť jedálniček niečím nutrične bohatým, cenovo dostupným a skutočne chutným. Napríklad orientálnou obilninou zvanou bulgur.
Bez nafúknutého bruška
Bulgur nie je niečo, z čoho by ste mali mať strach. Síce názov tejto celozrnnej pšenice znie trocha divne a možno sa nedá ihneď zapamätať, určite budete očarení jej vlastnosťami. Keďže neobsahuje takmer žiadny tuk, čoraz častejšie si nachádza miesto v jedálničku tých, ktorí chcú zredukovať svoju hmotnosť alebo aspoň začať zdravšie žiť. Bulgur už bežne vídať aj v jedálnych lístkoch slovenských reštaurácií. Dajú sa z neho vytvoriť fantastické prílohy, šaláty, ale aj dezerty. Jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne aj ten najväčší kuchynský babroš. Bulgur stačí zaliať vriacou vodou v pomere 1:2, dve minúty povariť a chvíľu nechať pod pokrievkou odpočívať. Od tohto pokrmu sa stanete závislí najmä preto, že sa po ňom nebudete cítiť nafúknutí a že je schopný vás zasýtiť pokojne aj na pol dňa. Ak teda viete, že si popri práci nenájdete čas na desiatu či olovrant, spoľahnite sa bulgur. Doprajte si ho aspoň dvakrát do týždňa a vaše črevá sa vám poďakujú za možnosť detoxikovať sa.
Chráni vaše zdravie
Bulgur sa získava tak, že sa zrná tvrdých odrôd pšenice po namáčaní uvaria. Po dôkladnom usušení ich čaká proces drvenia a výsledkom je výživne bohatá celozrnná pšenica s jemne orieškovou príchuťou. Má vysoký obsah vlákniny a minerálov, takže váš metabolizmus bude fungovať jedna radosť. Poteší vás, že vďaka konzumácii bulguru sa u vás zníži potreba neustále hľadať pod zub čosi malé alebo veľmi často aj sladké. Táto pšenica sa totiž postará o to, aby bola hladina cukru v krvi vyvážená. Ak bulgur zaradíte do svojho jedálnička, môžete predchádzať žlčovým kameňom alebo rakovine prsníka. Radi by ste prešli na zdravé stravovanie, no bojíte sa, že členovia vašej rodiny to neprijmú? Čo tak pripraviť bulgur najskôr nasladko, napr. vo forme nákypu. Ani sladké raňajky by nemuseli v konečnom hodnotení dopadnúť zle. To budú pozitívne ohlasy!