Podľa čoho si vybrať ideálny nôž?

Podľa čoho si vybrať ideálny nôž?

Či už si chcete zaobstarať nôž na každodenné nosenie s univerzálnym použitím, nôž na vyrezávanie do dreva, alebo ste poľovník a hľadáte lovecký nôž, v súčasnosti je ponuka na trhu veľmi široká. Ako teda postupovať pri výbere, aby ste našli ten najvhodnejší nôž?

Zatvárací alebo s pevnou čepeľou?

Prvoradé je dobre sa zamyslieť nad tým, na aký účel nôž chcete a ako ho budete používať. Práve účel noža je smerodajným faktorom, ktorý najviac ovplyvňuje to, aký nôž bude pre vás ten najideálnejší.

Prejavuje sa to hneď pri rozhodovaní sa medzi zatváracími nožmi a nožmi s pevnou čepeľou. Zatváracie nože sa jednoducho nosia, keďže takýto nôž sa ľahko zmestí napríklad do vrecka, kde ho môžete mať vždy po ruke. Takže ak chcete nôž len na ľahšie činnosti, zatvárací bude ideálnou voľbou. Naviac si môžete vybrať z viacerých druhov zatvárania od klasického po štýlový motýlik nôž (a niekoľko ďalších).

Na ťažšiu prácu (napríklad pre poľovníkov) sú vhodnejšie nože s pevnou čepeľou. Sú totižto silnejšie a spoľahlivejšie. Nôž s pevnou čepeľou by ste mali zvážiť aj v prípade, že chcete čo najjednoduchšie čistenie.

Z akých materiálov je na výber?

Poďme teraz k materiálom. Podľa materiálu čepele môžeme „nahrubo“ nože rozdeliť na nerezové, uhlíkové a kvalitné damaškové nože. Nerezová oceľ je odolná voči korózii a vyžaduje len minimálnu starostlivosť, takže ju často nájdete pri loveckých, či outdoorových nožoch. Uhlíková oceľ je tvrdšia, ale vyžaduje si do sucha vyutierať po každom použití noža a taktiež občasné ošetrenie olejom. Damašková oceľ je považovaná za najlepšiu nožiarsku oceľ a vyniká svojou tvrdosťou a húževnatosťou.

Materiály rukoväte môžeme rozdeliť na dve skupiny. Prvou sú tradičné materiály ako drevo, či paroh, ktoré vynikajú svojou krásou a eleganciou a používajú sa napríklad pri tradičných loveckých nožoch. Do extrémnejších podmienok sú potom vhodné skôr priemyselne vyrábané materiály, ktorých je viacero druhov a vynikajú svojou pevnosťou a odolnosťou, na dotyk sú príjemné a nekĺžu a nenasiakavajú vodou.

Zdroj obrázka:

Autor: vzwer / Shutterstock.com