Spoznajte ďalšie skvelé druhy káv

Spoznajte ďalšie skvelé druhy káv

Latte a espresso už poznáme, ale čo ďalšie kávy, ktoré často vídame na nápojových lístkoch v kaviarňach? Začítajte sa a nabudúce budete presne vedieť, čo si objednáte…

Káva zvaná Flat white

Je najtypickejšia a najpopulárnejšia káva medzi nami kávičkármi. Zjednodušene povedané – ide o kávu s mliekom s penovou „čiapočkou“. Dvojité presso doliate približne s jedným centimetrom mlieka je presne tá chuť, ku ktorej sa utiekame každé ráno a popoludní, keď sa vrátime z práce. V luxusnejších kaviarňach nám do peny nakreslia pokojne aj našu podobizeň.

Kakaová Mocha

Odborníkmi nie príliš uznávaná káva je práve Mocha. Pre jasnejšiu predstavu je Mocha takmer to isté ako Caffé Latte, ibaže je doplnená kakaovým práškom alebo sirupom. A keďže táto surovina má veľmi výraznú a špecifickú chuť a arómu, preberá nadvládu nad kávovými zrnami.

Pravý „Turek“

Čiže Viedenská káva. Alebo ak chcete – Lungo so šľahačkou. Poriadne veľa kávy, vody a kopcovitá hustá šľahačka na povrchu. Veľmi obľúbený druh kávy medzi staršou generáciou alebo v pivárňach. Zato  Írska káva je oproti „turkovi“ ako nebo a zem. Jej výnimočnosť tkvie v tom, že okrem kvalitnej kávy sa do šálky dolieva aj pravá írska whiskey a pridáva sa šľahačka, ktorá musí byť po celý čas v tekutom stave, pretože iba to svedčí o odbornej príprave pravej írskej kávy.

V lete osvieži Frappe a ľadová káva

Tieto názvy zaručene všetci poznáme a možno si ich robievame aj sami doma. Ak ide o Frappe, ide o v šejkri vymiešané presso alebo instantnú kávu s ľadom, mliekom a cukrom. Ľadová káva sa zakladá na spôsobe Frappe, ibaže je ochutená napríklad karamelom alebo vanilkou či zmrzlinou. Mňam.

Staňte sa odborníkmi na ďalšie druhy káv

Názvy ako Affogato, Bicerin, Breve, Con panna, Corretto, Demi-cream , Freddo, Galao, Marocchino, Raf, Romano, Cibetková či Zelená káva sú tiež častými „okupantmi“ nápojových lístkov. Odlišujú sa od seba v spôsobe prípravy, niektoré aj nezvyčajnými ingredienciami, ako napr. citrón alebo trus od cibetky. Čím výnimočnejšia a nevšednejšia je káva, tým hlbšie musíme siahnuť do peňaženky, avšak tá chuť rozhodne bude stáť za všetky „drobné“…