Vianočné oblátky a trubičky jednoducho musia byť

Vianočné oblátky a trubičky jednoducho musia byť

Len málo ľudí môže povedať, že im nechutia. Oblátky a trubičky sú neodmysliteľnou súčasťou každých Vianoc a tešia sa svojej obľube aj u malých, aj u dospelých. Mamičky sa síce príliš netešia, keď musia jednostaj vysávať omrvinky, ktoré po nich zvyčajne ostávajú, ale tá atmosféra a vôňa je nenahraditeľná a dokonale harmonická.

Je v nich ukrytá mágia

Štedrá večera sa obvykle začína nejakou modlitbou alebo poďakovaním za všetkých členov domácnosti. Ďakujeme za zdravie, lásku, spokojnosť a za to, že sme všetci  spolu. V miskách je pripravený med, pomleté orechy a na kúsky nakrájaný cesnak. Oblátky, ktoré sú z nekvaseného cesta a zvyčajne sú na nich cirkevné symboly, natierame a plníme s týmito dobrotami, ktoré nám majú priniesť zdravie a vlastne všetko, čo k životu potrebujeme. Ešte predtým, ako sa teda pustíme do majonézového šalátu s rybou, sa po celodennom pôste úplne necháme unášať výnimočnou chuťou tejto maškrty. Vtedy vieme, že sú určite Vianoce.

Vedeli ste však, že v minulosti plnili akúsi ochrannú funkciu?

Začiatkom 18. storočia ich v dedinách piekli ženy na ohnisku a týždeň pred Vianocami ich žiaci roznášali do rodín, kedy spievali a recitovali rôzne vinše, ktoré im zložili ich učitelia. Mnohé rodiny si pár kúskov odložili, pretože verili, že ich počas celého roka budú ochraňovať pred zlom, chorobami a pripisovali im aj liečivú moc. Viete si také niečo predstaviť dnes? Asi nie.

Zvládne ich upiecť každý

Hoci na prvý pohľad sa vám môže zdať, že ich príprava a pečenie sú veľmi zložité, boli by ste celkom prekvapení. Potrebujete k tomu iba stroj určený na ich pečenie, čo však nie je lacná záležitosť, avšak vám dlhé roky vydrží  a vy tak viete napiecť trubičky pre vás a pre vašich najdrahších. V akomkoľvek množstve a kedykoľvek počas roka si viete poštekliť vaše chuťové poháriky a vyčarovať príjemnú vanilkovo-škoricovú vôňu vo vašom domove.

Na internete nájdete množstvo typov a receptov na cesto a sami si zvolíte, s ktorým sa vám bude najlepšie pracovať a ktoré bude najchutnejšie. Je to finančne nenáročné, nakoľko suroviny sú podobné ako na prípravu palaciniek. Dobrú chuť!