Bolestivý a dráždivý kašeľ? Pomôžu vám bylinky

Bolestivý a dráždivý kašeľ? Pomôžu vám bylinky

Niekto sa antibiotikami liečiť nechce ani za svet, iný po nich siaha, aby bol rýchlejšie fit. Súčasné baktérie sú však špekulantky, a tak je voči nim bezmocná aj väčšina antibiotík. Zúfať však nemusíte, pretože bylinky si poradia s takmer každou chorobou.

Bolesť v hrudníku a kamarátka nádcha

Keď ochorieme, vo väčšine prípadov ide o vírusové ochorenia. Naše telá ich vnímajú rovnako – najskôr sa usilujú brániť zvýšenou teplotou, potom sa dostaví pocit chladu, bolesti tela, krku. Hustý hlien nám spôsobí dráždivý kašeľ a veľmi často sa pridá nádcha, ktorá to všetko zaklincuje. Najväčšou chybou by bolo ihneď znižovať horúčku, pretože tá pomáha ničiť baktérie. Ľahnúť si a vypotiť sa, a pritom dodať telu dostatok tekutín, to je dobrá cesta, ako sa choroby rýchlo zbaviť. Ak k tomu pridáte pár domácich liekov na uvoľnenie hlienov, budete prekvapení, ako vaše telá zareagujú.

Liečivé byliny v mede

Možno sa nedonútite zjesť samotné kyslé bobule rakytníka, aromatickú cibuľu či fenikel, no ak ich nakombinujete s medom, výsledkom je taká lahôdka, že neodmietnu ani malé deti. Základom je kvalitný med zo spoľahlivého zdroja a potom už len vytvoriť ten správny sirup proti kašľu a hlienom. Konzumovať trikrát denne 2 lyžice cibule namočenej aspoň 2 hodiny v mede, dvakrát denne med s podrvenými feniklovými semienkami (zmes treba nechať pár dní postáť, preto je dobré si med so semienkami vopred zarobiť – pokojne aj vo väčšom množstve) alebo strúhaný čerstvý chren a zázvor v mede (1 ČL trikrát denne) môže byť často oveľa lepšia medicína ako tá z lekárne. Všetko ale závisí od celkového zdravotného stavu človeka.

Nielen do sirupov, ale aj do jedál

Samozrejme, s liečivými bylinami nemusíte čarovať len pri príprave odvarov alebo sirupov. Každá gazdiná vie, že sa dajú použiť aj pri varení. Jedlá budú aromatickejšie, chuťovo zaujímavejšie a zdravšie. Pridajte do polievky škoricu, klinčeky, k mäsu aníz alebo rascu, do omáčok chren, muškátový oriešok, cesnak alebo rozmarín a výsledkom bude zdravá a voňavá delikatesa.